AKUD Španac

Akademsko pozorište


Akademsko pozorište „TEATAR DES“ je jedino stalno, repertoarsko pozorište na SO Novi Beograd i kao takvo neguje pozorišnu animaciju, edukaciju, produkciju i difuziju. Primarni zadaci Teatra su: oslobađanje potencijalnih mogućnosti svakog pojedinca u cilju slobodnog stvaralačkog izražavanja ličnosti, podsticanje i omogućavanje prihvatanja kulturnih i umetničkih ostvarenja, njihovo razumevanje, korišćenje i uživanje u njima, suočavanje pojedinca sa problemima savremenog društva.

Teatar DES svoju repertoarsku politiku bazira na temama iz savremenog načina života i večitoj zapitanosti čoveka nad samim sobom. Ovo pozorište neguje popularizaciju mladih dramaturga i pozorišnih reditelja.

Pored igranja predstava na matičnoj sceni, Teatar DES gostuje ili organizuje gostovanja i na drugim amaterskim i profesionalnim pozorišnim scenama u zemlji i inostranstvu i uzima učešće na međunarodnim i domaćim festivalima, gostuje na mnogim radio i televizijskim stanicama prezentujući svoje aktivnosti i predstave sa redovnog repertoara.

Škola glume podržava program katedre za glumu na FDU što podrazumeva niz individualnih i grupnih vežbi i zadataka (fizičke i glasovne vežbe, igre, scenske borbe, scenski pokret, dikcija, tehnika glasa, gluma), teoretski rad u okviru istorije pozorišta i drame.