AKUD Španac

Ansambl narodne muzike


Ansambl narodne muzike, odnosno orkestar „Španac“ - srce našeg Društva - čine školovani i akademski obrazovani muzičari, studenti Akademije, vrsni znalci. Uz vođstvo najvećih stručnjaka iz oblasti muzike, odani su narodnoj pesmi i muzici. Uz vrhunski koncertantni kvalitet, interpretiraju muziku aranžiranu na osnovu čiste tradicionalne narodne muzike, bez prostora za šund, kič, imitaciju i vulgarizaciju.

Instrumenti zastupljeni u Ansamblu narodne muzike su: harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, tambura, gitara, flauta, klarinet, frula, cimbal, tapan i bubnjevi.

U svom programu orkestar ima samostalne instrumentalne spletove kao i muzičke pratnje vokalnih solista koji su zasnovani pre svega na muzičkoj tradiciji Srbije i Balkana, ali i na mnogim drugim stilovima i muzičkim formama (argentinski tango, plesna muzika Zapadne Evrope, Severne i Južne Amerike, džez standardi i džez adaptacije folklorne tradicije). Izuzetno bitan i nezaobilazan deo repertoara orkestra su instrumentalne pratnje koreografskih postavki Ansambla narodnih igara i pesama.