AKUD Španac

O nama


Akademsko kulturno umetničko društvo „ŠPANAC“ je osnovano 17. decembra 1954. godine zajedničkim naporima studenata i profesora Univerziteta u Beogradu. Za sedište društva je izabran Studenstki grad koji je tada udomljavao preko 6.000 studenata. Od samog početka, „Španac“ svoje postojanje zasniva na četiri segmenta umetničkog izraza:

  • - folklorno-umetnička igra
  • - horska muzika
  • - koncertna narodna muzika
  • - pozorišna umetnost

U početku jedino kulturno umetničko društvo na teritoriji tada mlade opštine Novi Beograd, preuzelo je ulogu organizatora i nosioca gotovo svih kulturnih manifestacija u tom delu grada. Međutim, Društvo je vrlo brzo izašlo iz lokalnih okvira uključujući se u sve razvijeniji društveno-kulturni život Univerziteta i grada Beograda. Dobro organizovano i vođeno uz samoprekoran rad svojih članova i pravilnu programsku orijentaciju, Društvo je negovalo istinske umetničke vrednosti srpske, jugoslovenske, balkanske i svetske kulturne baštine.

Iza dosadašnjih postignuća kao ubedljiva argumentacija stoje: Vukova nagrada, Orden predsednika republike, Orden bratstva i jedinstva, Povelja Univerziteta, Gramata Patrijarha srpskog Pavla, Zlatna statueta i zlatne medalje Saveza amatera Srbije, Osvojena prva mesta i nagrade na festivalima u zemlji kao i priznanja na scenama širom sveta, u Moskvi, Guadalahari, Sevilji, Kaljariu, Aleksandriji, Hagu, Solt Lejk Sitiju, Barseloni… kao i brojne povelje, plakete, diplome i zahvalnice za humanitarne koncerte.

Kroz društvo je za ovih 65 godina prošlo preko 16.500 mladih stvaralaca koji i danas deluju u svim oblastima kulturno umetničke delatnosti. Mnogi kadrovi, koji su prošli kroz „Španac“ deluju u velikom broju srednjih, viših i visokih škola do Akademije nauka.